Varför drabbar håravfall kvinnor?
De 20 vanligaste orsakerna till kvinnligt håravfall

Varför drabbar håravfall kvinnor? De vanligaste orsakerna till håravfall är ärftlighet, vissa sjukdomar eller psykisk stress. I de flesta fall märker du håravfall efter 3-4 månader och orsakerna varierar mellan män och kvinnor.

Orsaker till håravfall för kvinnor

Om du exempelvis lider av håravfall idag kan du blicka bakåt i tiden för att se om du har gjort något annorlunda. Det kan handla om att du varit utsatt för extra mycket stress eller kanske bytt p-piller. Det kan även vara så att du inte kommer ihåg när håravfallet började och då kan vi vara behjälpliga.

Tveka inte att kontakta oss för en kostnadsfri konsultation.

Ärftligt håravfall

Håravfall orsakas vanligtvis av så kallad androgenetic alopecia, dvs genetiskt eller ärftligt håravfall. Varje individ har sin unika genetik som ärvs från flertalet generationer tillbaka – detta speglar sig i håret. Vi ärver genetiska koder i håret och det kan vara direkt från en förälder eller flera generationer dessförinnan.

 

Ärftligt håravfall hos kvinnor

Även kvinnor kvinnor kan drabbas av ärftlig håravfall, dock är det mer ovanligt. I de sällsynta fall där kvinnor lider av adrogenetic alopecia brukar tunnhårigheten sprida sig relativt jämt över hjässan, men framförallt vid mittbenan.

 

I vilken ålder börjar ärftligt håravfall?

En hårsäck har en tillväxtfas som kan producera fullt utvecklade hårstrån. I ung ålder brukar hårstrået växa starkt och nå sin fulla kapacitet. Det är arvsanlagen i hårsäckens tillväxtfas som avgör när vi får hårtillväxt eller håravfall. Vid ärftligt håravfall är arvsanlagen varierande och individuella av det skälet är det dessvärre svårt att veta när håravfallet startar. För män påbörjas ett ärftligt håravfall ofta i en tidig ålder medan kvinnors ärftligt relaterade håravfall märks vid klimakteriet. Generellt krymps hårsäcken när vi blir äldre som resulterar i dels tunnare hårstrån och dels att avståndet mellan hårsäckarna ökar och vi ser lättare in i hårbotten.

Stress och trauma

Stress är vanligare i vårt samhälle idag och beror på alltifrån en hektisk livsstil till oförutsedda händelser. När du utsätts för stress under en lång period eller är med om en plötslig händelse som utlöser stressfaktorer i kroppen kan du börja lida av håravfall. Du kan märka det genom att du plötsligt ser mer hår när du borstar håret, på kudden eller i duschen. Detta är normalt och ofarligt, det är en reaktion för att tala om att din kropp nu är stressad. Det kan ta 3-4 månader tills din kropp reagerar med kraftig håravfall men du kan betrygga dig med att det går att återhämta sig i de flesta fall. Av de fall som kroppen inte återhämtar hårtillväxten naturligt kan du få hjälp av Hair TP Clinic.

 

Trauma

Ett trauma innebär en plötslig och smärtsam känslomässig, fysisk eller mental chock. Ett trauma är en individuell och överväldigande upplevelse som påverkar förmågan att hantera situationer. Det är naturligt att du känner dig stressad och orolig utöver det vanliga för dina fysiska reaktioner. Kroppen kan reagera på flertalet sätt för att signalera att en obalans pågår och ett av dem är håravfall. Även i dessa fall återhämtar sig kroppen ofta medan i vissa fall kan du behöva söka hjälp med att återfå hårtillväxten.

 

Telogent effluvium orsakas av stress

Efter ett psykiskt eller fysiskt trauma kan ett tillstånd som kallas telogent effluvium orsakas. Det innebär att du upplever kraftigt håravfall 3-4 månader efter en stressrelaterad händelse. Under den här förändringsperioden startar kroppen en försvarsmekanism som leder till produktionen av hår avtar och hårtillväxten sätts i så kallat viloläge. Telogent effuvium är inte farligt utan en naturlig reaktion. Kroppens återhämtningsfas varier beroende på ålder och det är möjligt att påskynda processen med hjälp av PRP-behandlingar.

 

Orsaker till stressrelaterat håravfall:

 • Depression
 • Sorg
 • Ångest
 • Kraftiga infektioner
 • Ätstörning
 • Svåra sjukdomar
 • Operationer

Graviditet och förlossning

Omkring 40-50 % kvinnor går igenom tillfälligt håravfall ungefär 3-4 månader efter graviditeten. Under graviditeten producerar en kvinna mer östrogen som bidrar till att du inte tappar lika mycket hår. Orsaken till håravfallet är framförallt på grund av naturliga hormonrubbningar. Det är förståeligt att du bli orolig över denna reaktion men även här är det ofarligt med håravfall eftersom det finns hjälp att få. Kontakta gärna Hair TP Clinic om du har frågor.

Håravfall vid sjukdomar

Sjukdomar brukar skicka signaler om att det pågår en obalans i kroppen – en av reaktionerna är håravfall.
Vi är vana vid att möta och behandla kunder som lider av håravfall på grund av sjukdomar. Håravfall vid sjukdom kan ofta hanteras naturligt men ibland behövs stöd med hjälp av PRP-behandlingar som påskyndar återhämtningsprocessen.

 

Alopecia areata – “fläckvis håravfall”

Du har säkert hört talas om “fläckvis håravfall”. I medicinska termer kallas det för Alopecia areata. Det är en så kallad autoimmun sjukdom som innebär att kroppens immunförsvar stöter bort något, i detta fall håret. Vid Alopecia areata stöts håret bort fläckvis och lämnar kala fläckar på hjässan, skägget eller kroppen. Förklaringen är att hårsäcken paralyseras, släpper taget om hårstrået och går in i viloläge. PRP-behandling påskyndar processen för att paralysen av hårsäcken ska avta och håret återfår sin tillväxt.

 

Aneroxi

Aneroxi är en allvarlig ätstörning som kännetecknar extremt begränsat kaloriintag och kan leda till håravfall hos kvinnor. Här är några nyckelpunkter om sambandet mellan anorexi och håravfall:

 • Anorexi leder ofta till en brist på vitala näringsämnen eftersom kroppen inte får tillräckligt med energi och byggstenar för att upprätthålla normala kroppsfunktioner, inklusive hårväxt. Brist på proteiner, järn, essentiella fettsyror och zink kan direkt påverka hårets hälsa och tillväxt.
 • Telogen effluvium, som är en form av tillfälligt håravfall som ofta utlöses av fysisk eller emotionell stress, är vanligt vid anorexi. Hårsäckarna går in i en vilofas, vilket leder till att håravfallet blir märkbart efter några månader.
 • Den extrema stressen och undernäringen som kroppen utsätts för under anorexi kan störa och förkorta hårets naturliga tillväxtcykel. Detta kan leda till att håret tunnas ut och blir skörare.
 • För kvinnor med anorexi som upplever håravfall, är det viktigt att veta att håret kan börja växa tillbaka med lämplig behandling av ätstörningen och förbättrad näringsstatus. Återhämtning av håret kräver ofta en kombination av medicinsk intervention och näringsrådgivning för att säkerställa att kroppen får tillräckligt med näringsämnen.

Om du eller någon du känner upplever symtom på anorexi, är det viktigt att söka professionell hjälp. En tidig intervention kan förbättra återhämtningen och minska risken för långsiktiga komplikationer som håravfall.

 

Aterom – talgkörtelcysta

I huden och vid hårsäckarna finns talgkörtlar naturligt. Aterom är en talgkörtel som har täppts till och därför svullnat mot ansluten hårsäck vilket resulterar i att hårstrån inte kan produceras och därmed skapar håravfall. Det är möjligt att behandla Aterom med PRP-behandling.

 

Traction alopecia – dragning i hårroten

Traction alopecia innebär att håret utsätts för dragning under en längre period och belastar hårsäcken. Om du exempelvis flätar eller sätter upp håret i en tight hästsvans pågår en långsam dragning i håret som kan skada hårsäcken och leda till håravfall. Vid kontinuerlig dragning av håret kan hårsäcken även skadas permanent. Det beror på att hårsäcken kan bilda ärr efter skadan. Det är möjligt att rädda hårtillväxten om hårsäckarna behandlas i god tid. I dessa fall erbjuder vi PRP-behandlingar.

 

Trichotillomani

Trichotillomani innebär ett okontrollerat behov av att dra, rycka eller bryta av håret på kroppen. Exempelvis fransar, ögonbryn, partier på hjässan eller hårtoppar. Anledningen till beteendet kan bero på att man vill dämpa känslor av ångest. Om beteendet pågår under en längre period kan hårtillväxten avstanna eller i vissa fall en permanent skada. Vi vet om att det är svårt att prata om det, men det finns hjälp att få när du känner dig redo. Kontakta oss gärna för vidare information.

 

Female frontal fibros eller frontal fibrosing alopecia

Female frontal fibros är en typ av alopecia som drabbar kvinnor. Håravfallet sprider sig från den frontala hårlinjen och rör sig bakåt. Produktionen av nya hårstrån upphör på grund av att hårsäckarna lider av inflammation. Female frontal fibros leder till permanent skada i hårsäckarna och därför endast kan åtgärdas med hjälp av permanent hårtransplantation.

Hypotyreos (brist på sköldkörtelhormon) och hypertyreos (överskott av sköldkörtelhormon)

Sköldkörteln ligger på framsida av strupen och producerar hormoner som framförallt reglerar ämnesomsättningen.
Kroppen kan producera en bristfällig mängd av hormoner och skapa obalans. Symptomen är att känsla av trötthet, depression, frusenhet och koncentrationssvårigheter. Sköldkörteln kan även producera ett överskott av hormoner som påverkar hela kroppen. Symptomen är annorlunda från hypotyreos, istället upplevs bland annat värmekänsla, hjärtklappning och aptitlöshet. Detta kan komma att på sikt påverka kvalitén på håret. Om du misstänker att du lider av en rubbning i sköldkörteln kan du läsa mer på 1177.se. Hair TP Clinic erbjuder provtagning vid behov för att undersöka om du lider av hypotyreos eller hypertyreos.

 

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)

PCOS är ett syndrom som innebär att du dels har äggblåsor i äggstocken och dels producerar mycket testosteron. Symptomen är bland annat finnar, menstruationsrubbningar, svårt att bli gravid, mycket hår på kroppen såsom ansikte, bröst och mage. Behandlingen för PCOS beror på vilka symptom du har.

 

Cytostatika – Cellgiftsbehandling

För att bota, bromsa, lindra eller minska återfallsrisk av cancer ges behandling med cytostatika. Behandlingen kan starta före, under eller efter en strålbehandling eller operation. Cytostatika har flera effekter varav en av dem är att nya celler bildas i hårrötterna.

 

Systemisk lupus erythematosus (SLE) – Känd som Lupus

Lupus är en autoimmun sjukdom, som innebär att immunförsvaret angriper den egna kroppen eftersom den förväxlar celler med exempelvis bakterier. Det innebär att man lider av en kronisk inflammatorisk sjukdom inom reumatism. Ungefär 90 % av de som drabbas av lupus är kvinnor. Vanliga symptom är hudutslag, såriga slemhinnor och muskel- och ledvärk.

Håravfall – Medicin

När du genomgår vissa medicinska behandlingar kan du komma att upptäcka ökat håravfall. Vid behandling av exempelvis cancer kan operationen, cellgiftsbehandlingen eller medicinen leda till håravfall. Cytostatika är ett läkemedel som är vanligt förekommande vid behandling av cancer. Viss cytostatikabehandling resulterar i att håret blir mycket tunt och bryts av. Även antidepressiva läkemedel och acnemedicin kan leda till håravfall.

 

Minoxidil för ärftligt håravfall

Minoxidil är en aktiv substans som stimulerar hårtillväxten och kan minska ärftligt håravfall. Den finns i tre varumärken; Minoxidil Orifarm, Minoxidil Rogaine och Minoxilid Recrea. Substansen kan användas av både kvinnor och män som lider av ärftligt håravfall. Behandlingen ska visa resultat redan efter 2-4 månader eller tidigare. Det är även viktigt att följa läkarens ordination noggrant. Minoxidil kan leda till flertalet bieffekter såsom ökat blodtryck och irritation i hårbotten. Det har inte gjorts tillräckligt med efterforskning för veta om ytterligare bieffekter. Läs gärna mer om Minoxidil och dess effekter i pålitliga sidor som fass.se.

Klimakteriet

Den vanligaste början på håravfall bland kvinnor är klimakteriet. Under klimakteriet förändras hormonbalansen och påverkar hela kroppen. Klimakteriet är känt för den period då menstruationen avslutas permanent och sker vid 40-57 års ålder. Det är hormonet östrogen som minskar i kroppen och leder till olika fysiologiska upplevelser. Redan under förklimakteriet eller preklimakteriet kan kvinnor märka torra slemhinnor, värmevallningar, börja svettas i kroppen och vid hårfästet. Klimakteriet kan för många kvinnor även innebära en början på håravfall.

 

P-piller

Vid hormonell obalans kan kvinnor lida av håravfall. P-piller innehåller hormoner som har en individuell påverkan på kvinnor. Du kan komma att lida av håravfall när du börjar eller byter p-piller.

Hårets uppbyggnad

Håret har 3 olika växtfaser som reglerar hårtillväxten. Det är växt fasen, vilofasen och övergångsfasen. Tillväxttakten på håret är som snabbast då man är mellan 15-35 år, därefter saktar produktionen ner och hårets vilofas blir allt längre samtidigt som växt fasen blir kortare. Hårstrån har inga nerver och själva hårstråt får ingen blodtillförsel likt naglar. Hårets rot behöver dock blodtillförsel för att kunna producera hår. När en rot stryps på blodtillförsel ramlar håret av.

 

Kan p-piller göra så att man tappar hår?

P-piller kan orsaka håravfall, av olika anledningar. Ofta sker det i samband med byte av p-piller då kroppen övergår från en sammansättning av hormoner till en annan. Det som gör håravfallet svårt att spåra är att det märks minst 3 månader efter förändringen har skett i kroppen då det tar 3 månader för hårsäckarna att gå in i vilofas.

 

Varför tappar jag hår i tidig ålder?

Håravfall behöver inte vara relaterat till ålder. Men det är vanligare att man tappar hår när man blir äldre. Det kan dock finnas flera orsaker till håravfall när man är ung, tillexempel stress, medicin, kost eller en sjukdom.

 

Finns det något botemedel mot fläckvis håravfall?

Det finns inget botemedel mot alopecia areata, fläckvis håravfall. Men det finns sätt att lindra symptomen eller hjälpa håret att komma tillbaka. Vi har behandlat många patienter som lider av aloecia areata med PRP och fått väldigt goda resultat.

 

Finns det medicin mot håravfall?

Det finns läkemedel som hjälper mot håravfall. Finasterid och Minoxidil är två exempel som hjälper mot håravfall. Båda medicinerna jobbar på olika sätt. Finasterid får dock endast användas av män då ämnet kan framkalla svåra fosterskador hos gravida kvinnor. Vi kan skriva ut medicin på recept till våra patienter.

PRP förebygger håravfall

När blodplasman som innehåller tillväxtfaktorer injiceras i skalpen växer hårsäcken och blir kraftigare. När hårsäcken blir kraftigare ökar grovstorleken på hårstråna och de börjar växa snabbare.

Börjar du i tid med PRP behandling kan ärftligt håravfall förebyggas. Behandlingen hjälpt även till om du märker att ditt hår har blivit tunnare, förutsatt att det finns hårsäckar kvar i håret. Detta undersöker vi med mikroskop under en konsultation för att se om en PRP-behandling skulle vara aktuellt för just ditt hår, eller om en hårtransplantation är att föredra.

Är du redan helt kal och saknar hårsäckar är en hårtransplantation den enda lösningen.

 

Hårtransplantation en permanent lösning

PRP är en perfekt behandling om man redan har hårsäckar som blivit försvagade och behöver tillväxtfaktorer för att bli stark och kunna producera hår igen. Men har ditt håravfall pågått under en längre tid och hunnit gå så pass långt att du inte har några befintliga hårsäckar är hårtransplantation den enda lösningen. Hårtransplantation är en permanent lösning och går att göra för att fylla ut håret på huvudet, skägget eller i ögonbrynen.

 

Innan du bokar en hårtransplantation är det viktigt att du kommer på en konsultation först. Konsultationerna är alltid kostnadsfria och viktiga för att vi ska kunna ge dig det resultat du förväntar dig.

Claes Lindblom
Har varit hos Exona och Fazli på Hair TP Clinic flera gånger och gjort bl.a PRP med väldigt bra resultat. Det är en fantastisk klinik med underbara människor som brinner för sitt arbete och sina kunder. Tveka inte på att besöka denna klinik.
Oskar Bengtsson
Varit otroligt väl bemött från start. Är supersnälla och proffesionella! Kommer fortsätta komma tillbaka! Är supernöjd med resultatet dessutom!
Albanian Shqiptar
Väldigt duktiga och trevliga 😊 Rekommenderar starkt.
Ronja Hedström
Jag är Hair TP Clinic evigt tacksam. Mitt hår är tjockare och starkare än någonsin efter bara 3 prp. Mitt hår är något jag verkligen älskar med mig själv då Jag har extremt långt hår. På grund av medicinskas skäll tappade jag väldigt mycket hår och mycket av mitt självförtroende. Det har jag nu fått tillbaka. Jag rekommenderar TP hair clinic till alla. Jag önskar att jag besökt dom tidigare. Utöver fantastiskt resultat är personalen den absolut bästa, och deras klinik den vackraste i Göteborg.
D B
Yrkesskicklighet samt kundbemötande i toppklass! Efter att ha spenderat massvis med tid att utvärdera olika alternativ hos kliniker i Sverige samt i utlandet, landade valet att göra min andra HT hos HairTP Clinic, för deras erfarenhet inom branschen samt prisbild. Vid sidan om det varma bemötandet, visar teamet med Fazli och Egzona i spetsen stor engagemang kring en redan från start. Efter knappt några månader så är jag supernöjd med mitt preliminära resultat. Kan inte rekommendera denna klinik nog! 🌟
Abdulrahman Elyassir
Utmärkt resultat samt underbar personal. Rekommenderar starkt!
carolina Hultgren
Jag är vänligt nöjt med den klinik