De 5 vanligaste orsakerna till håravfall

Det finns flera typer av håravfallsproblem som kan påverka människor. Här kommer vi att beskriva de vanligaste du kan uppleva och hur du kan behandla dem.

 

1. Ärftlig skallighet

Håravfallsproblem, som särskilt män drabbas av, är vanligtvis ärftliga. Även känd som androgenetisk alopeci, drabbar cirka 80 procent av männen och 40 procent av kvinnorna. Som en viktig orsak till håravfall är det ofta ens egna gener som är boven. Men vad är det som gör ärftlig skallighet till ett så utbrett problem?

Det är mycket ofta en ärftlig överkänslighet hos hårsäckarna mot det manliga hormonet testosteron. Särskilt under dess omvandlade form dihydrotestosteron, även förkortat DHT. Hos kvinnor är dessa symtom synliga genom uttunning runt håravskiljningen. Medan hos män är det vikande hårfästet och kronan på huvudet särskilt drabbade områden.

Diagnosen kan vanligtvis ställas av en hudläkare även om en familjehistoria med håravfallsproblem är ett tydligt tecken på denna typ av håravfall. Svårigheten att hitta behandling ligger i det faktum att håravfall från androgen alopeci inte kan återställas och kommer att kräva operation för en permanent lösning.

2. Sköldkörtelproblematik

Både en överaktiv och en underaktiv sköldkörtel kan leda till håravfall. Nästan varannan patient drabbas, även om det är vanligare bland kvinnor. Hormonerna som produceras av sköldkörteln påverkar hårproduktionen enormt.

Även om sköldkörteln producerar för många hormoner kommer håret initialt att växa sig starkare, tyvärr bryts det också ner mycket snabbt och blir tunnare och finare.

Å andra sidan kommer en underaktiv sköldkörtel, som vid Hashimotos sjukdom, direkt att leda till håravfall. Sköldkörtelsjukdomar måste diagnostiseras av en läkare eller en specialist. Behandlingar med medicinering, som levotyroxin, för att kontrollera sjukdomen kan vanligtvis ge positiva resultat.

Ändå är det viktigt att få en tidig diagnos för en sköldkörtelsjukdom. Speciellt eftersom hårrötterna kan skadas permanent om detta medicinska tillstånd inte behandlas i tid.

3. Alopecia Areata

Alopecia areata orsakas av en inflammation i immunförsvaret som angriper hårsäckarna. Här bekämpar cellerna av misstag kroppens tillväxtegenskaper och får håret att falla av i cirkulära fläckar. Håravfallet är oförutsägbart och kommer oftast som fläckar som kommer och går oväntat.

Vissa behandlingar har varit kända för att hjälpa, inklusive topikal immunterapi och kortisonkrämer som kan hjälpa till att stimulera hårväxten igen. Det finns tyvärr inget botemedel mot detta tillstånd och en hårtransplantation är endast tillämplig från fall till fall

4. Håravfallsproblem på grund av medicinering

Många mediciner har tyvärr biverkningar som kan leda till håravfall. Det betyder inte att alla påverkas av dessa, men problem uppstår.

De läkemedel som orsakar håravfall inkluderar:

  • olika antidepressiva medel
  • antibiotika
  • antiepileptika
  • antiinflammatoriska läkemedel
  • betablockerare
  • lipidsänkande medel

Sambandet mellan medicinering och håravfall är lätt att diagnostisera. Vanligtvis växer håret ut igen efter att ha slutat använda läkemedlet eller bytt till en annan.

I motsats till androgenetisk alopeci leder detta tillstånd inte till permanent håravfall. Du kan stödja hårväxten genom att använda ett speciellt schampo och ändra din kost. Tålamod kommer dock att vara din bästa allierade för att återställa ditt förlorade hår i det här fallet.

5. Stress

Fysisk men även känslomässig stress kan orsaka håravfall hos både män och kvinnor. Det är viktigt att inse att kroppen frigör ämnen under stress som direkt skadar hårrötterna. Med andra ord kan stress avbryta den naturliga hårcykeln, ett problem även känt som telogen effluvium.

Här kan stressnivåerna minskas genom att implementera avslappningstekniker och regelbunden träning. Om detta tillstånd inträffar vid en ung ålder (20 till 30) och behandlingen startar tillräckligt snabbt, kan håret växa ut igen. Man kan motverka detta genom hälsosam kost och undvika onödiga stressiga situationer.

 

Hårtransplantation, en permanent behandling för håravfallsproblem

Många av hårproblemen som presenteras i den här artikeln har orsaker som är svåra att lösa, särskilt när de uppmärksammas för sent. Om så är fallet är FUE-hårtransplantation det bästa sättet att återställa det förlorade håret.

Alopeci kan behandlas säkert och effektivt genom att transplantera dina egna hårsäckar till de drabbade områdena. Tack vare denna typ av operation kommer håret att växa igen, och det ämnar inga spår av det tidigare håravfallet.

Så om du också lider av en oåterkallelig form av håravfall kan modern teknik äntligen hjälpa dig. Intresserad? Vänta inte med att ringa vårt team av experter som gärna svarar på alla dina frågor. Vi erbjuder alltid kostnadsfri konsultation.

Andra artiklar

February 2, 2023

Vad är bra mat mot håravfall?

Som du kanske redan vet kan håravfall bero på många orsaker. Även om det...

January 17, 2023

Håravfall i skägget – vad kan man göra?

Alopecia barbae, eller skägghåravfall, är en sjukdom som gör det svårt att...

January 11, 2023

Fungerar verkligen inpackningar mot håravfall?

Håravfall är ett problem som man alltid bör söka behandling för i tid....