Håravfall i skägget – vad kan man göra?

Alopecia barbae, eller skägghåravfall, är en sjukdom som gör det svårt att växa ansiktshår. Denna form av alopeci följer dock inte ett vanligt mönster: när och var kala fläckar uppträder är oförutsägbart. Läs mer om denna typ av håravfall nedan.

 

Alopecia Barbae: en speciell form av cirkulärt håravfall

Den tekniska termen för synligt håravfall är alopeci – och barbae står för skägg. Om hårväxten i ansiktet är sparsam och lämnar efter sig cirkulära kala fläckar i myntstorlek, är detta med största sannolikhet en håravfallssjukdom. Alopecien kan påverka skägget på kinderna, överläppen, hakan eller i nacken.

Ur medicinsk synvinkel är skägghåravfall en undertyp av det cirkulära håravfallet (alopecia areata). Denna sjukdom liknar sin skäggmotsvarighet, men påverkar håret på ditt huvud.

 

Jämförelse med andra typer av håravfall

För att sammanfatta de tre vanligaste typerna av håravfall är:

  • Androgeniskt eller ärftligt håravfall
  • Cirkulärt håravfall/alopecia areata
  • Diffust håravfall

Ärftligt håravfall är inte en sjukdom i snävare bemärkelse, utan ett genetiskt hormonellt tillstånd av åldrande. Hos män blir det mycket mer synligt när man blir äldre. Här börjar håret falla av hårfästet, följt av en kal fläck som sedan fortsätter att växa.

Hos kvinnor uppstår ärftligt håravfall vanligtvis i apexområdet (toppen av skallen). Vid diffust håravfall minskar hårtätheten i allmänhet och blir därmed tunnare. Orsaker kan vara stress, brist på näringsämnen, infektioner eller vissa mediciner.

Den tredje formen anses vara en autoimmun sjukdom – det cirkulära håravfallet, som också kan påverka skägget. Alopecia eller alopecia barbae orsakas direkt av en störning av kroppens försvar.

 

Dysfunktion i immunsystemet

Förekomsten av dessa hårlösa fläckar i ett annars fylligt skägg är baserat på en autoimmun händelse. Orsakerna till detta är ännu inte helt klarlagda.

Triggers som gör att immunförsvaret plötsligt blir förvirrat är inte väl förstådda. Det som är tydligt är att kroppens eget försvarssystem inte är riktat mot yttre patogener som vanligt, utan snarare mot dess egna celler.

I det här fallet attackerar de friska skägghårcellerna i skarpt avgränsade zoner. Immunceller påverkar hårsäckarna, orsakar inflammation och försvagar dem så att skäggväxten stannar.

 

Orsakerna till Alopecia Barbae

Enligt nuvarande kunskap finns det en viss grad av ärftlig disposition som främjar uppkomsten av cirkulär alopeci på skägget och på andra områden. Skägghåravfall är mer benägna att inträffa om andra från din familj också drabbas av det.

Dessutom drabbas också var tionde person med Downs syndrom av cirkulärt håravfall. Det motsvarar en märkbart fem till tio gånger högre förekomst än i befolkningen i övrigt.

Genetiska faktorer och olika yttre påverkan är de främsta orsakerna till denna sjukdom. Möjliga orsaker till uppkomsten av alopeci på skägget inkluderar:

  • Familjens ärftliga anlag
  • Downs syndrom
  • Känslomässig stress
  • Undernäring
  • Mediciner, alkohol, kemikalier

 

Vem drabbas av sjukdomen?

Orsakerna till håravfall i skägg är relativt okända och kan därför påverka en mängd olika människor. Medan skägget bara upptar ett litet område av hela kroppsytan kan det givetvis ändock ha en negativ inverkan på självkänslan.

 

Plötsligt skägghåravfall och diagnos

Du bör söka råd när skägglösa fläckar på cirka 1x1cm uppstår. De kan även visas som flera intilliggande fläckar som smälter samman till en enda större kal fläck.

Skägghåravfall kan vanligtvis upptäckas snabbt. Plockningstester på kanterna av drabbade områden tenderar att visa att håret på utsidan av de kala fläckarna lätt kan dras ut. Du behöver vanligtvis inte genomgå tester som en hårbottenbiopsi.

 

Vilka är de möjliga behandlingsalternativen?

Den goda nyheten för skägghåravfall är en relativt hög spontan läkningshastighet. Ofta stoppar de destruktiva immuncellerna sin aktivitet plötsligt och skägget kommer så småningom att växa ut igen. Om så inte är fallet kan zinktillskott hjälpa till med att reglera immunförsvaret i vissa fall. Kortisoninjektioner eller krämer som innehåller kortison används ofta mot alopecia barbae.

Skulle sjukdomen kvarstå är en lokal immunterapi ett möjligt behandlingsalternativ. I denna ganska komplexa terapi skapas en allergisk dermatit medvetet för att distrahera immuncellerna bort från hårsäckarna.

Men framgångsfrekvensen för denna behandling är knappt högre än den spontana läkningen. Om konventionella terapeutiska metoder misslyckas, kan en hårtransplantation fylla upp de kala fläckarna med naturligt hår. Detta alternativ blir mer och mer populärt med alopecia areata i skäggområdet.

 

Slutsats håravfall i skägget

Lokalt håravfall i skägget inträffar oväntat och försvinner ofta lika snabbt. Orsakerna till sjukdomen är till stor del oförklarade, i likhet med andra typer av autoimmuna sjukdomar.

Om det inte sker någon spontan läkning och ingen av de vanliga terapiformerna fungerar, kan en hårtransplantation för skägget vara lösningen. Med transplantationen flyttas friska hårsäckar från nacken till de kala fläckarna i skägget. Dagens framsteg inom hårkirurgi tillåter människor som lider av alopecia barbae att göra något åt ​​det. På HTPC är skäggtransplantation en populär och effektiv behandling, välkommen att kontakt oss för rådgivning idag.

Andra artiklar

February 2, 2023

Vad är bra mat mot håravfall?

Som du kanske redan vet kan håravfall bero på många orsaker. Även om det...

January 25, 2023

De 5 vanligaste orsakerna till håravfall

Det finns flera typer av håravfallsproblem som kan påverka människor. Här kommer...

January 11, 2023

Fungerar verkligen inpackningar mot håravfall?

Håravfall är ett problem som man alltid bör söka behandling för i tid....