Vad är bra mat mot håravfall?

Som du kanske redan vet kan håravfall bero på många orsaker. Även om det väldigt ofta är ärftligt är så kan undernäring och brist på vissa vitaminer och mineraler spela en viktig roll, därför är det viktigt att vara uppmärksam på maten för att försöka förhindra håravfall.

Våra hårsäckar har höga näringsbehov. Men vid näringsbrist är vårt hår det första som påverkas. Varför? Vår kropp ser inte hår som en viktig vävnad och prioriterar andra vävnader, särskilt när det finns otillräckliga mängder av dem i kroppen.

 

De viktigaste näringsämnena

En obalanserad kost och att inte äta tillräckligt med mat påverkar hårets struktur och pigmentering. I den här artikeln kan du lära dig om de näringsämnen som bör utgöra en stor del av din kost för att förbättra ditt hårs tillstånd. Kom ihåg: ditt hår är mycket ofta en återspegling av din allmänna hälsa!

 

Proteiner

Keratin, en typ av protein, är huvudkomponenten i håret. När proteinintaget är lågt saktar hårväxten ner och hårstråna blir tunnare och ömtåligare. Pigmentering kan också bli mindre uttalad. Livsmedel som innehåller mycket protein inkluderar magert kött, fisk, ägg, ostar med låg fetthalt och baljväxter.

Fettsyror

Fetter skapar en defensiv sköld för kroppscellerna, hjälper ditt hår och hud att hålla sig återfuktade och skyddar dem från yttre irriterande ämnen. Särskilt viktiga är omega-3 och omega-6 fettsyror. Du kan få den nödvändiga mängden av dem genom att inkludera fet fisk, nötter och linfröolja i din kost.

Spårelement

Zink, järn och selen är de mineraler som är särskilt viktiga för behandling av håravfall. Selen är till exempel med i skapandet av nytt hår, medan zink stärker hårsäckarna. De bästa källorna till zink är skaldjur, kött, svamp och havregryn. Ät mer nötter (särskilt paranötter), spenat och fullkorn för att öka ditt selenintag. Och när det kommer till järn är gröna bladgrönsaker, ostron, fullkorn och torkad frukt de bästa medhjälparna för att förbättra din hårkvalitet.

Vitaminer

Sist men inte minst har vitaminer en positiv inverkan på hårets hälsa. Här bör vitaminerna i grupperna E, A, B och D särskilt gynnas. D-vitamin är lättast att underhålla eftersom det produceras naturligt av UV-ljus. Så försumma inte solljuset eftersom det är viktigt för hårväxten.

 

Vilka sjukdomar orsakar håravfall och vad ska man äta för att behandla dem?

Håravfall kan vara ett symptom på olika sjukdomar, men det förekommer oftast bland dem som lider av sköldkörteldysfunktion och anemi.

Mer vitamin A och jod bör konsumeras om du har nedsatt sköldkörtelfunktion (endast om jodbrist upptäcks). Vitamin A finns främst i grönsaker som morötter och spenat. Ät mer broccoli, spenat, persilja och havsgrönsaker för att öka dina jodnivåer.

 

Här är några av de bästa livsmedel för anemi:

  • Pumpafrön

Pumpafrön och deras olja har helande och antiinflammatoriska egenskaper.

  • Sesam

Sesam innehåller mycket kalcium, vilket underlättar hårväxten.

  • Solrosfrön

Solrosfrön kan göra underverk för ditt hår, eftersom de är rikliga med omega-fettsyror, zink och magnesium.

  • Linfrön

Dessa små frön innehåller en hög andel omega-3-fettsyror och kan förhindra håravfall.

  • Vallmofrön

Det finns mycket zink i vallmo, varför det ses som en praktisk huskur mot håravfall.

  • Hirs

Varje hälsosam måltidsplan bör innehålla hirs och dinkel. Hirs innehåller en bra mängd magnesium, vilket är utmärkt för behandling av olika hårbottentillstånd och för förbättrad blodcirkulation.

  • Torkad frukt

Vitaminrika torkade frukter som aprikoser och persikor kan göra ett fantastiskt jobb för att återställa hårets styrka och glans.

  • Gröna bladgrönsaker

Spenat, basilika och persilja brukar användas som en annan ingrediens i en maträtt. Du kan också konsumera dem i form av smoothies tillsammans med andra färska grönsaker och frukt.

 

Effekter av kostförändringar på håravfall

Att ändra kosten gör inte bara skillnad vad gäller vikten. Hela kroppen är beroende av vad vi äter och håret är inget undantag. Naturligtvis är fel mat inte alltid den enda orsaken till problemet, men det kan kratta för andra sjukdomsutlösare. Dessutom är färdigrätter och snabbmat skadliga för matsmältningskanalen och har dåligt näringsinnehåll. Och om du har problem med magen eller tarmarna kan maten du äter (även om den är hälsosam) inte smältas ordentligt och de viktiga näringsämnena kan inte absorberas helt.

 

Slutsats: Livsmedel för förebyggande av håravfall?

Beroende på var vi bor och vilken typ av livsstil vi har kan det vara svårt att ta hand om vår hälsa ordentligt. Men även små förändringar i din rutin kan ha stor inverkan på lång sikt.

Vi vill inte ge intrycket av att håravfall kan åtgärdas enbart med en bra och balanserad kost. Särskilt vid cirkulärt eller genetiskt håravfall behövs speciell medicinsk behandling eller håroperation för att få bukt på håravfallet. Men mångsidig och hälsosam kost kan definitivt hjälpa till med mindre allvarliga orsaker till håravfall. Det är också en nödvändig åtgärd för den som vill se de bästa resultaten efter en hårtransplantation.

Om din hårbotten har utvecklat många kala fläckar är hårtransplantation det rätta beslutet för dig. Vi på HTPC står redo att ge dig råd i denna fråga och hjälper dig att hitta den mest lämpliga behandlingsmetoden tillsammans med dig. Kontakta oss redan idag, vi finns mitt i centrala Göteborg.

Andra artiklar

January 25, 2023

De 5 vanligaste orsakerna till håravfall

Det finns flera typer av håravfallsproblem som kan påverka människor. Här kommer...

January 17, 2023

Håravfall i skägget – vad kan man göra?

Alopecia barbae, eller skägghåravfall, är en sjukdom som gör det svårt att...

January 11, 2023

Fungerar verkligen inpackningar mot håravfall?

Håravfall är ett problem som man alltid bör söka behandling för i tid....