Fungerar verkligen inpackningar mot håravfall?

Håravfall är ett problem som man alltid bör söka behandling för i tid. Lyckligtvis finns många alternativ tillgängliga nuförtiden, även om det kan vara svårt att hitta rätt. Är en inpackning mot håravfall effektiv eller är denna produkt endast avsedd för hårvård? Vilka effekter har inpackningar och är de effektiva mot alopeci? Detta och mycket mer undersöker vi i denna artikeln.

 

Vad är syftet med hårinpackning?

Inpackningar är högkvalitativa kosmetiska produkter som ger ditt hår näring och förser det med de viktiga näringsämnen de behöver. Dessa aktiva ingredienser penetrerar hårbotten och når dina hårsäckar. Även hårstrukturen påverkas positivt av appliceringen och kan därmed förstärkas.

Inpackningar för håravfall är trögflytande, krämiga produkter för användning innan schamponering. Sammantaget måste du noggrant och jämnt fördela applikationen på din hårbotten för att optimera dess effekter. Detta görs genom att applicera masken med lätta masserande rörelser.

 

Är inpackning mot håravfall effektivt?

I huvudsak finns det inga raka svar, eftersom en håravfallsbehandling alltid beror på orsaken. En hårmask kan hjälpa, förutsatt att orsaken till förlusten främst beror på brist på näringsämnen eller överanvändning av skadliga hårvårdsprodukter.

I fallet med androgen alopeci, fläskvis skallighet eller anagen effluvium, kommer en inpackning mot håravfall att vara ineffektiv. Inte heller i händelse av hormonell obalans eller allvarlig hudsjukdom kommer ens de bästa hårkurerna att kunna stoppa håravfallet. Speciellt eftersom de flesta av dessa problem skadar dina hårsäckar från insidan. Av den anledningen kan dessa endast behandlas genom kirurgi såsom hårtransplantation.

 

Skillnaden mellan vårdande inpackningar och balsam

En inpackning mot håravfall har en tjockare konsistens, ungefär som hårbalsam. De två produkterna skiljer sig dock markant åt vad gäller sammansättning och exponeringstid. Den största skillnaden ligger i det senare, liksom rikedomen av de aktiva ingredienserna.

Här har den vårdande inpackningen helt klart övertaget eftersom dessa är gjorda av de högsta kvalitetsprodukter som finns inom hårvård.

Masker och inpackningar har en djupverkande effekt på din hårstruktur, medan hårbalsam endast har en ytlig sådan. En inpackning ger näring åt din hårbotten och sätter grunden för starka folliklar.

 

Vilka ingredienser är bäst för att stimulera hårväxt?

Öljäst, björkvatten och eteriska oljor har alla en positiv effekt på hårväxten. Om du letar efter en produkt som stimulerar håret bör du bara välja en som innehåller tillväxtfrämjande fytokemikalier.

Oljan från tall- eller ceder, samt vegetabiliska proteiner, aminosyror och artificiellt östrogen är bra val. Huruvida näringsämnena bara ger näring åt hårbotten eller också hjälper till att förebygga håravfall, förblir öppen för debatt trots de hårväxtfrämjande effekterna.

Som redan nämnts beror allt detta på orsaken till håravfallet. För att inpackningen ska stimulera och påskynda tillväxten måste hårsäckarna i din hårbotten vara levande och starka. Det är viktigt att inse att döda folliklar inte kan regenereras. De måste ersättas med att transplantera nya på de kala fläckarna.

 

Hur använder jag inpackning mot håravfall?

Framför allt är det viktigt att följa tillverkarens rekommendationer. De flesta vårdande maskerna appliceras före schamponering och sköljs ur efter 20 till 30 minuter. Tänk på att endast ett fåtal produkter är lämpliga att använda efter schamponering.

På förpackningen hittar du all information om applikationen, exponeringstiden och produktens sammansättning. Det är viktigt att håret är rent och lätt fuktigt. Faktum är att hår som är fuktigt absorberar de aktiva ingredienserna mycket bättre än torrt.

För hårt skadat hår eller när man applicerar en inpackning för håravfall, är det lämpligt att förlänga exponeringstiden något. Vanligtvis upp till en hel natt en eller två gånger i veckan.

 

Fördelar och nackdelar med snabba inpackningar

Om du väljer en inpackning mot håravfall är den största nackdelen den långa exponeringstiden. Detta är en utmaning speciellt eftersom du måste sova med masken för att det ska vara effektivt. Detta beror naturligtvis på din personliga inställning till hårvård och nivån på ditt håravfall. Plus att produkten inte fungerar på redan synliga kala fläckar, eftersom bara en hårtransplantation hjälper i så fall.

 

Slutsats

Även om en vårdande hårmask stimulerar hårväxten är dess effektivitet tyvärr begränsad. I verkligheten kan nytt hår bara växa från levande hårsäckar, vilket gör att även de bästa produkterna är ineffektiva på ett kalt huvud. Om du letar efter en effektiv håravfallsbehandling så finns det bara en lösning.

FUE-hårtransplantation har en framgång på 95 procent och botar nästan alla typer av alopeci. Denna teknik låter oss behandla orsaken till håravfall från dess rötter och inte bara ta itu med symtomen.

Att använda en inpackning mot håravfall kommer möjligtvis ha en förebyggande effekt. Trots sin positiva effekt på hårväxten är det ingen mirakelkur. Det första du ska göra när du märker håravfall är att få professionell rådgivning. Hos oss på HTPC i centrala Göteborg erbjuder vi alltid kostnadsfria konsultationer.

Andra artiklar

February 2, 2023

Vad är bra mat mot håravfall?

Som du kanske redan vet kan håravfall bero på många orsaker. Även om det...

January 25, 2023

De 5 vanligaste orsakerna till håravfall

Det finns flera typer av håravfallsproblem som kan påverka människor. Här kommer...

January 17, 2023

Håravfall i skägget – vad kan man göra?

Alopecia barbae, eller skägghåravfall, är en sjukdom som gör det svårt att...