Vilka är de olika orsakerna till håravfall och hur kan de behandlas?

Håravfall kan ha många orsaker. För vissa fall kan riktad behandling hjälpa, andra kan lösas över tid. De allvarligaste fallen kan behandlas med en hårtransplantation.

Håravfall är problematiskt för många människor. Lider du också av håravfall? Då är det viktigt att du hittar orsakerna bakom de problemen. Den här artikeln listar de vanligaste anledningarna och hjälper dig att lära dig mer om dina eventuella orsaker.

 

Felaktig eller överdriven hårvård

Orsaker till håravfall kan vara felaktig eller överdriven hårvård. I så fall kommer ditt hår inte att falla av direkt. Men att tvätta håret för ofta kan skada folliklarna. Regelbunden torkning med för varma temperaturer skadar dessutom håret avsevärt.

På lång sikt blir håret mindre motståndskraftigt och kommer att falla av i förtid. Däremot växer håret ut igen naturligt om du undviker dåliga hårvårdsvanor. Så i dessa fall är ingen specifik behandling nödvändig. Nyckeln här är att välja ett schampo som innehåller naturliga ingredienser som vårdar håret och stödjer dess tillväxt och som säkerställer att du inte behöver tvätta för ofta.

Ätstörningar orsak till håravfall

Ätstörningar är ett problem som kan uppstå i alla åldrar. Här kan bristen på näringsämnen verkligen skada ditt hår och dina hårrötter. Om ätstörningen fortsätter utvecklas kommer också håravfallet gradvis fortsätta öka. Beroende på intensiteten av näringsbristen kommer även hårrötterna att dö. På så sätt lämnar du de drabbade områdena i din hårbotten permanent kala. Här kan bara en hårtransplantation hjälpa.

 

Kemoterapi

Tyvärr är kemoterapi en stor orsak till håravfall. Eftersom detta är ett direkt resultat av behandlingen är tyvärr inte en hårtransplantation möjlig. Här brukar läkare rekommendera att använda peruker eller speciella huvuddukar tills håret börjar växa igen. Så fort du har tillräcklig hårväxt i nackområdet och inte längre går på behandling kan man påbörja en hårtransplantation och efterföljande PRP-behandlingar.

När cancern väl har avtagit genom behandling växer håret vanligtvis ut igen. Detta kan dock leda till en ojämn tillväxt, till exempel på grund av att en del av hårroten är död. Endast i så fall kommer en hårtransplantation att vara användbar.

 

Håravfall orsaker: autoimmuna sjukdomar

När man letar efter orsaker till håravfall spelar mönstret av skallighet en viktig roll. Om håret faller av snabbt och plötsligt kan det vara tecken på en autoimmun sjukdom. Kroppens immunförsvar är felaktigt polariserat och angriper sina egna celler. Det resulterande cirkulära håravfallet är ett synligt tecken på autoimmun sjukdom.

Mycket värre är det fullständiga håravfallet, vilket också kan uppstå vid en autoimmun sjukdom. Här är det viktigt att omedelbart söka läkares råd för att bli utförligt undersökt och behandlad.

Trots det är det möjligt att en del av håret eller hårrötterna är så illa skadade att de inte växer ut igen. I dessa fall är en hårtransplantation den bästa lösningen för att snabbt återställa ditt hår.

 

Påfrestning

Stress är också en av de kända orsakerna till håravfall. Eftersom stress har en enorm inverkan på kroppens hormonbalans kan negativ stress påverka hårväxten enormt. Dessutom kan stress skada håret så mycket att hårrötterna påverkas. Detta leder till långvarig skallighet som kan vara permanent i värsta fall.

När stress dödar hårrötter i vissa områden, är hårtransplantation det enda sättet att effektivt lösa det.

 

Genetiskt håravfall

Tyvärr finns det inget direkt botemedel mot genetiskt håravfall, eftersom detta håravfall orsakas av gener. Detta innebär att en del av hårrötterna dör och lämnar kala fläckar i din hårbotten.

I dessa fall hjälper bara en hårtransplantation. I denna procedur implanteras transplantat från bakhuvudet till de drabbade områdena. Håret börjar växa naturligt igen ett par månader efter operationen vilket gör att håravfallet lätt kan åtgärdas. Om du har frågor om hårtransplantation hjälper vi dig gärna. Vi erbjuder alltid kostnadsfria konsultationer på HTPC.

 

Cirkulärt håravfall

Cirkulärt håravfall har som tur är ingen varaktig effekt. Om man tittar närmare på folliklarna kan läkaren fortfarande observera hårrötterna vilket betyder att håret bara ligger i dvala och inte har dött.

Det finns typiska mönster i cirkulärt håravfall, som är baserat exakt på observationen av folliklarna. Följaktligen är ingen målinriktad behandling av håravfall nödvändig här, eftersom håret kommer att växa igen naturligt efter ett tag även om lokal immunterapi har varit känd för att hjälpa till i svåra fall.

 

Diffust håravfall

Diffust håravfall kan ha många orsaker, vilket gör det svårt att märka detta problem. Kort sagt blir håret tunnare och kommer att leda till skallighet på lång sikt.

Genom att transplantera från de mindre drabbade områdena kan de kala fläckarna täckas med nytt hår. I denna situation är expertråd avgörande. Främst för att hårkirurgin måste skräddarsys efter patientens problem.

 

Slutsats: Orsaker och lösningar för håravfall

En del håravfall kommer tillbaka av sig självt, såsom håravfall efter kemoterapi eller till och med cirkulärt håravfall. I andra fall kan medicinsk rådgivning vara användbar och bör sökas. Om orsakerna till håravfall inte kan analyseras i detalj och beror på genetik, kan en hårtransplantation vara den bästa lösningen.

Med tanke på att operationen är permanent behöver du inte längre oroa dig för håravfall. I samråd med ett team av specialister kan en hårtransplantation göras snabbt, säkert och framför allt bekvämt hos oss i mitt i centrala Göteborg. Du är välkommen att kontakta oss för att utforska dina möjligheter för hårtransplantation.

Andra artiklar

February 2, 2023

Vad är bra mat mot håravfall?

Som du kanske redan vet kan håravfall bero på många orsaker. Även om det...

January 25, 2023

De 5 vanligaste orsakerna till håravfall

Det finns flera typer av håravfallsproblem som kan påverka människor. Här kommer...

January 17, 2023

Håravfall i skägget – vad kan man göra?

Alopecia barbae, eller skägghåravfall, är en sjukdom som gör det svårt att...