Vilka är de olika typerna av håravfall?

Varje person tappar 70-100 hårstrån per dag, vilket anses normalt. Diagnosen håravfall får man endast när mängden hår som faller av är högre än mängden hår som växer. Det uppskattas att cirka 80 % av männen och cirka 50 % av kvinnorna lider av håravfall. För att göra något åt ​​håravfallet måste du först veta vilka orsaker som ligger bakom det. I det följande avsnittet kommer vi att introducera dig till de vanligaste typerna av håravfall.

 

Ärftligt håravfall eller androgen alopeci

De vanligaste typerna av håravfall orsakas av ärftliga influenser. Men vilka gener som är ansvariga för detta är fortfarande inte helt klarlagda. För närvarande tror man att håravfall är mer benägna att ärvas genom mamman än genom pappan. Håravfall inträffar vanligtvis hos män först vid 30-årsåldern. För kvinnor sker det vanligtvis under klimakteriet.

I sällsynta fall kan håravfallet börja i en yngre ålder. Det börjar för det mesta genom att det främre hårfästet drar sig tillbaka. Med tiden utvecklas skallighet till andra delar av hårbotten. Androgen alopeci beror på verkan av enzymet 5-alfa-redukas. Detta enzym omvandlar testosteron till hormonet dihydrotestosteron, som hämmar hårväxt genom genetisk pre-disposition.

Detta gör membranen i hårbotten hårdare och ökar talgtillförseln till hårstrån. Detta kommer i sin tur att skada hårsäckarna tills de ofta dör helt och därmed skapar håravfall. Lyckligtvis verkar hårstråna på baksidan av huvudet vara immuna mot detta hormon. Det är därför en hårtransplantation alltid kommer att utföras med hjälp av transplantat från den delen av hårbotten.

 

Vad är diffus alopeci?

Vid denna typ av håravfall faller hår ut från hela huvudet. För det första blir håret vanligtvis tunnare, tills det faller av och lämnar kala fläckar på huvudet. En övergripande skallighet uppstår vanligtvis inte. Denna typ av alopeci drabbar både män och kvinnor. Orsakerna bakom denna typ av håravfall kan vara många. Till exempel, i fallet med hypertyreos, kan en läkare administrera läkemedel mot hypertyreos.

Håravfall kan också orsakas av medicin. Dessa inkluderar främst antikoagulantia, kemoterapeutiska medel, psykofarmaka och ofta preventivmedel. Du bör alltid söka råd från en läkare om håravfallsproblem uppstår efter att ha använt dessa behandlingar. Ofta räcker det med att  modifiera medicinerna för att stoppa denna typ av håravfall.

En annan anledning till denna typ av håravfall beror helt enkelt på dålig kost. Ofta blir håret torrt, sprött och tunt, speciellt om järn eller zink saknas. Undernäring, såsom anorexi, kan också leda till håravfall.

 

Alopecia areata eller cirkulärt håravfall

Vid denna typ av håravfall kan håret falla från hela kroppen. Här syns typiska cirkulära kala fläckar. I sällsynta fall kan denna form leda till fullständigt håravfall.

Orsakerna är ännu inte helt klarlagda ur medicinsk synvinkel. En teori är att vävnaden runt hårsäckarna blir inflammerade och därmed utlöser deras förlust. Man tror att dessa inflammationer orsakas av en immunreaktion. Den drabbar alla kön och kan i sällsynta fall inträffa efter sjukdom, graviditet eller trauma.

Hittills har bara några faktorer som är mycket nära relaterade till cirkulärt håravfall identifierats. Först och främst generna. Nästan alla har en släkting som drabbas av den här typen av håravfall. Dessutom kan vissa autoimmuna sjukdomar också leda till cirkulärt håravfall.

Emotionell stress är också en vanlig orsak till håravfallsproblem. Det cirkulära håravfallet kan bekämpas genom att minska dina stressnivåer. Tyvärr kan du inte göra mycket mot genetiskt relaterat håravfall.

 

Håravfall på grund av ärrbildning

Detta problem med håravfall beror på en inflammatorisk process och förekommer endast hos cirka 3 % av personer som drabbas av håravfall. Det finns tre typer av ärrbildande alopeci; den primära ärrbildande alopecien, den förvärvade primära alopecien och den sekundära ärrbildande alopecien. Det alla dessa typer av håravfall har gemensamt är att håret är ojämnt och bildar ärr i hårbotten.

Primär alopeci är antingen ärftlig eller orsakad av felaktig utveckling av hårsäckar. Förvärvad primär alopeci är känd för sin roll som ett autoimmunt svar på vissa hudåkommor. Vid sekundär alopeci uppstår håravfall vanligtvis som en biprodukt av inflammatoriska processer. Dessa orsakas vanligtvis av externt inducerade inflammationer, såsom brännskador, strålning eller av svamp.

Om man upptäcker någon av dessa typer av håravfall tidigt kan man motverka detta med en behandling av inflammationen. Här används ofta kortison. Därmed kan förstörelsen av hårsäckar i ett tidigt skede motverkas.

 

Slutsats: Vad kan man göra mot håravfall?

Tyvärr kan denna fråga inte enkelt besvaras. Här är några ledtrådar till vad du kan göra åt vilken typ av håravfall du har:

  • Kontrollera med läkare om håravfallet beror på en sjukdom
  • Klargör om eventuella mediciner påverkar håravfallet
  • Om du märker några ärrbildningar i kombination med håravfall, kontakta en läkare – om detta inträffar tidigt kan kortisonbehandling stoppa sjukdomsutvecklingen
  • Om inget av de två första skälen är sant, finns möjlighet till hårtransplantation. Med ärftliga håravfall kan du dra fördel av att håret på baksidan av huvudet inte påverkas, så en hårtransplantation kan ge lovande resultat. Kontakta oss idag för rådgivning.

Andra artiklar

February 2, 2023

Vad är bra mat mot håravfall?

Som du kanske redan vet kan håravfall bero på många orsaker. Även om det...

January 25, 2023

De 5 vanligaste orsakerna till håravfall

Det finns flera typer av håravfallsproblem som kan påverka människor. Här kommer...

January 17, 2023

Håravfall i skägget – vad kan man göra?

Alopecia barbae, eller skägghåravfall, är en sjukdom som gör det svårt att...