Svar på dina hårfrågor: Hur man stoppar håravfall

Varje år drabbas miljontals män och kvinnor av håravfall. Många ignorerar det eller känner inte till att det finns lösningar för tunt hår. Men för de som bryr sig om utseendet på sitt hår, finns frågan: hur kan jag stoppa mitt håravfall? Om du är en av dem har vi informationen du behöver.

 

Stoppa håravfall: Framgångsfrekvens för hårtransplantation

Ett av de bästa sätten att bekämpa hårförtunning som uppstår med åldern är en hårtransplantation. Hårtransplantationer är mycket effektiva och ger män och kvinnor ett pålitligt och ändamålsenligt sätt att öka tjockleken på håret. Hårtransplantation kan låta som en skrämmande procedur för vissa människor, men framgångsfrekvensen för hårtransplantation är hög när det gäller att behandla tunt hår. Om du är orolig för ditt tunna hår och vill stoppa problemet i dess linda, kan hårtransplantation vara det bästa tillvägagångssättet för dig.

 

Vad orsakar håravfall?

För att hitta åtgärder som är skräddarsydda för dina omständigheter bör du först känna till de många olika orsakerna till tunt hår. Här listar vi de vanligaste:

Familjehistoria

En av de vanligaste orsakerna till håravfall är helt enkelt din familjehistoria. Om du har många äldre släktingar med tunt hår är chansen större att du har samma problem. Uppenbarligen är detta permanent och utanför din kontroll. Enkel medicinsk behandling såsom receptbelagda mediciner och tillskott ger ofta inte positiva resultat här.

Hormonförändringar och medicinska tillstånd

Hårförtunning kan utlösas av ett antal medicinska tillstånd och sjukdomar. Det kan också orsakas av graviditet eller någon annan händelse som medför en förändring i din hormonbalans. Om du gått igenom en sådan förändring eller upplever en sjukdom som leder till att håret blir tunnare, bör du uppsöka en hårtransplantationsspecialist för att kontrollera om du passar bra för ett kirurgiskt ingrepp såsom hårtransplantation.

Mediciner

Håravfall och tunt hår är en biverkning av en rad olika mediciner som antidepressiva, blodförtunnande, steroider och betablockerare. Om tillståndet är allvarligt och behandlingen med dessa mediciner är långvarig, kan botemedlet mot tunnare hår vara en kirurgisk hårtransplantation. I detta fall bör du konsultera en specialist för råd, på HTPC besvarar vi mer än gärna dina frågor.

Strålbehandling

Strålbehandling för sjukdomar som cancer kan orsaka håravfall och tunnare hårväxt. Efter att behandlingen har upphört finns det fall där detta hår kommer att växa tillbaka naturligt, men ditt hår kan också skadas permanent. I detta fall kan hårtransplantation vara en lösning att undersöka.

Mycket stressande händelser

Håravfall och tunnhårighet kan orsakas av att en individ går igenom en mycket stressande händelse eller period i sitt liv. Stress utvecklas i sinnet men sprider sig ofta till hela kroppen. När vi upplever mycket stress frisätter våra binjurar mer kortisol, vilket får hårsäckarna att gå in i en vilofas. Därför är det viktigt att försöka lindra stress och behålla din inre balans, t.ex. med hjälp av yoga, meditation, lugnande örter m.m.

Frisyrer & behandlingar

I vissa fall kan ditt håravfall eller tunnare hår vara ett resultat av en procedur som du vidtar med ditt hår, såsom en specifik frisyr eller produkter som du använder. Att använda en mjuk hårborste och ett schampo utan aggressiva kemikalier (som sulfater) kan förbättra hårets tillstånd. Undvik hårtork och plattång, eftersom de torkar ut håret och gör det skörare och sprödare.

 

Kostnader för att stoppa håravfall

Om en hårtransplantation är den rätta vägen för dig för att förhindra att ditt hår blir tunnare, vill du förmodligen veta mer om kostnaderna för ingreppet och hur du bör planera därefter. Svaret på denna fråga är inte så enkelt. Kostnaden för en hårtransplantation kan variera mycket beroende på personens unika tillstånd, svårighetsgrad och önskade resultat. På Hair TP Clinic I Göteborg erbjuder vi alltid kostnadsfria konsultationer, kontakta oss så hjälper vi dig.

 

Andra sätt att stoppa håravfall

Naturligtvis finns det andra sätt som kan hjälpa dig att bekämpa hårförtunning. Vi vill betona vikten av att vidta dessa åtgärder, även om du redan har genomgått hårtransplantation. Problemet med håravfall och tunt hår måste lösas med en kombination av olika metoder för att säkerställa bästa resultat.

Använd ett milt schampo

Den typ av schampo du använder kan vara orsaken till att ditt hår blir tunnare. Kontrollera ingredienserna i dina hårvårdsprodukter för att säkerställa att de är säkra. Leta efter kemikaliefria produkter.

Ta vitaminer

Vitaminer kan vara lösningen för att hjälpa dig att växa friskare, tjockare hår och få tillbaka det du har förlorat genom håravfall. Läs mer om hårvitaminet biotin i den här artikeln.

Ät mer protein

Din kost kan påverka hårets fyllighet. Försök att äta mer protein för att ge din kropp de material den behöver för att bygga friskt hår och hålla det växande.

Undvik att borsta vått hår

Att borsta vått och trassligt hår resulterar ofta i hårskador. Om du har tunt hår bör du undvika att göra detta eftersom det kan förvärra tillståndet.

Mer fukt

Brist på vätska kan vara boven när det kommer till tunt hår. Se till att hålla dig återfuktad hela dagen om du vill ha ett fylligare och friskare hår, sikta på 1 liter vatten om dagen.

Undvik skadliga hårvårdsrutiner

Det finns många hårbehandlingar och kemikalier på marknaden idag som bidrar till håravfall. Se till att göra en grundlig research av varje produkt du använder och se till att dina hårvårdsprodukter är skonsamma mot ditt hår.

 

Slutsats

Om du upplever tunt hår som miljontals män och kvinnor över hela världen, då är det dags att vidta åtgärder och hitta en behandling som fungerar för dig. För det mest effektiva och hållbara resultatet, rådgör med en av våra specialister för att se om du är en bra kandidat för en hårtransplantation. Kontakta oss idag via vårt kontaktformulär så guidar vi dig.

Andra artiklar

February 2, 2023

Vad är bra mat mot håravfall?

Som du kanske redan vet kan håravfall bero på många orsaker. Även om det...

January 25, 2023

De 5 vanligaste orsakerna till håravfall

Det finns flera typer av håravfallsproblem som kan påverka människor. Här kommer...

January 17, 2023

Håravfall i skägget – vad kan man göra?

Alopecia barbae, eller skägghåravfall, är en sjukdom som gör det svårt att...