Tillskott av biotin för bättre hår: fungerar det?

Visste du att enbart i Sverige lider omkring 40 % av männen och mer än 30 % av kvinnorna över 30 år av håravfall? Detta problem är alltså mycket vanligare än du kanske trodde. Hos de flesta går håravfall också hand i hand med låg självkänsla. I denna artikel undersöker vi vitaminen B7 närmare, också kallt biotin, som sägs ha en positiv effekt på håravfall.

 

Glädjande nog för alla svenskar med håravfall kan problemet bekämpas på ett antal sätt, beroende på vad ursprunget till ditt håravfall är. Nyligen har biotintillskott blivit en mycket trendig behandling med många som prisar dess egenskaper.

Samtidigt anser en del källor att detta vitamin är ineffektivt för behandling av håravfall. Här skulle vi vilja avslöja sanningen bakom att använda biotin för hår. Vi kommer också att ta en titt på hur det fungerar för att underlätta hårväxt och i vilka fall det kan ge positiva resultat.

 

Vad är biotin och vad gör det för håret?

Biotin är ett annat namn för vitamin B7, som tidigare också kallades för vitamin H. Biotin tillhör B-komplex vitaminer, som också är kända som “skönhetsvitaminer” på grund av deras exceptionella fördelar för hud, hår och naglar. De hjälper också till att bryta ner kolhydrater och fetter, vilket säkerställer korrekt ämnesomsättning och höga energinivåer.

Biotin deltar i syntesen av aminosyror, däribland keratin, som är det huvudsakliga proteinet i håret. Att ta biotintillskott kan således potentiellt hjälpa till att växa starkare och friskare hår samt öka dess tillväxthastighet.

B7 är ett vattenlösligt vitamin, vilket betyder att det utsöndras via njurarna och kan inte lagras i kroppen. Därför är det i sådana fall nödvändigt att konsumera livsmedel med biotin dagligen.

 

Vilka faktorer orsakar håravfall?

Mycket ofta är det så enkelt som en brist på vissa element, särskilt hos yngre människor, som kan få håret att dra sig tillbaka. Andra vanliga bovar är stress, depression och hormonell obalans. Sådana händelser orsakar vanligtvis bara tillfälligt håravfall och kan åtgärdas med en hälsosam kost, olika kosttillskott och stresshantering.

Många medicinska tillstånd är också kopplade till håravfall, till exempel problem med sköldkörtel, binjurar eller äggstockar. I sådana fall måste du först ta itu med själva sjukdomen för att eliminera håravfallet som uppstår som ett sidosymptom.

Uppenbarligen kan också brist på biotin vara den främsta orsaken till överdrivet håravfall. Även om det är sällsynt kan en brist på biotin vara både förvärvad och ärftlig. Gravida kvinnor och de som konsumerar mycket alkohol har en ökad risk att inte få i sig tillräckligt med vitamin B7.

Även om du konsumerar en tillräcklig mängd biotin dagligen, kan du ändå utveckla en brist på grund av dålig matsmältning, skadad tarmflora eller antibiotikabehandling. Dessa kan leda till dålig absorption av väsentliga vitaminer, däribland biotin. Av den anledningen måste du alltid vara uppmärksam på din mag- och tarmhälsa också. Att äta nyttig mat som är bra för håret är ingen mening om den inte kan bearbetas ordentligt i kroppen!

Biotin daglig dosering

Ett dagligt biotinbehov varierar från 30 till 100 mg för vuxna. Gravida kvinnor och de som lider av biotinbrist kan behöva en större dos.

Livsmedel rika på vitamin B7 utgör normalt huvuddelen av den vanliga kosten, de är:

  • Äggulor. Är rika på biotin, men beredning med värme kommer att minska mängden vitamin. Försök att minska tiden för tillagning och satsa på löskokta ägg.
  • Nötter. Alla nötter innehåller en viss mängd av vitaminet men mandel är särskilt bra om du vill få i dig mer av detta vitamin till dina måltider.
  • Fisk och kaviar. Lax, torsk, löjrom och ostron är de mest biotinrika källorna bland skaldjur.
  • Sötpotatis. Har den högsta biotinhalten bland grönsaker.
  • Baljväxter. Såsom sojabönor och ärtor, måste finnas i stor utsträckning i en vegansk kost för att säkerställa ett tillräckligt biotinintag.
  • Inälvor och kött. Nöt- eller kycklinglever är den bästa animaliska källan till B7.

 

Rekommendationen är att äta dessa livsmedel råa, om möjligt, eller minska tiden för tillagning för att få mer biotin och andra viktiga vitaminer från dem.

 

Finns det några biverkningar?

Detta vitamin anses säkert att ta och en överdos är mycket osannolikt att inträffa. Biverkningar är därför sällsynta. Det kan dock interagera med andra mediciner och minska deras styrka. Om du tar något läkemedel mot diabetes, kramper, högt blodtryck, var försiktig med biotintillskott och överskrid inte den dagliga dosen. Några andra biverkningar inkluderar orolig mage, akne eller allergiska reaktioner.

 

Slutsats: Biotin för hår

Det cirkulerar mycket information om biotin och dess potentiella fördelar för hårets hälsa. Vissa är övertygade om dess styrka för att främja hårväxt. Andra hävdar att en sådan utbredd popularitet att använda biotin för hår bara är marknadsföringsknep.

Att döma av de medicinska rapporterna kan biotin vara en effektiv behandling för håravfall men bara om håravfallet är tillfälligt och orsakat av dålig kost. Men malabsorption av näringsämnen kan också bero på vissa gastrointestinala tillstånd. Om ditt håravfall utlöses av hormoner, olika sjukdomar, stress eller genetik kommer inte ens en långtidsbehandling med detta vitamin att vara till någon hjälp.

I sådana fall kanske du vill överväga en hårtransplantation som en permanent lösning för ditt håravfallsproblem. Mycket ofta räcker det med ett enda kirurgiskt ingrepp för att du ska få tillbaka hela håret och kunna avveckla oändliga behandlingslösningar som du förmodligen redan har provat förgäves. Hair TP Clinic ger dig gärna råd i denna fråga och hjälper dig hitta den mest lämpliga behandlingsmetoden.

Andra artiklar

February 2, 2023

Vad är bra mat mot håravfall?

Som du kanske redan vet kan håravfall bero på många orsaker. Även om det...

January 25, 2023

De 5 vanligaste orsakerna till håravfall

Det finns flera typer av håravfallsproblem som kan påverka människor. Här kommer...

January 17, 2023

Håravfall i skägget – vad kan man göra?

Alopecia barbae, eller skägghåravfall, är en sjukdom som gör det svårt att...