Fungerar koffeinschampo mot håravfall?

Lider du av håravfall? Finns det tunna områden i din hårbotten? Detta problem är inte bara vanligt bland män – många kvinnor i alla åldrar kämpar också med håravfall. Nu undersöker vi om koffeinschampo fungerar mot håravfall.

De som drabbas försöker med alla medel undvika håravfallet och tar ofta till receptfria schampon. Sulfatfria, schampon för att motverka torrt hår, 2-i-1-schampon – alternativen är många. Nyligen har schampon som innehåller koffein blivit en favoritprodukt för de som vill förbättra sin hårväxt.

Men hjälper ett koffeinschampo verkligen hårväxten? Vilka är dess egenskaper för hårväxt och kan det vara en långsiktig lösning för tunt hår? Det ska vi ta reda på i den här artikeln.

 

Studier visar att koffein stimulerar hårväxt

En studie visade att denna koffein kan fungera som en stimulator för hårväxt hos män med “androgen alopeci” (fläckvis håravfall) genom att undertrycka produktionen av testosteron. Det resulterade i snabbare produktion och bredare hårrötter.

Dessutom har det bevisats att koffeinbehandling av hårbotten förlänger den aktiva hårväxtfasen (anagen) och underlättar cellproliferation både hos män och kvinnor.

Dessutom används koffein flitigt i skönhetsindustrin på grund av dess förmåga att främja blodflödet till hårsäckarna och öka hastigheten med vilken ditt hår växer.

 

Har koffeinschampo biverkningar?

Schampon som innehåller koffein är mycket säkra att använda. Vissa biverkningar förekommer sällan och inkluderar rodnad, en brännande känsla eller klåda i hårbotten. Symptomen kan förvärras om schampot även innehåller salicylsyra.

Om du har en känslig hårbotten är det bäst att göra ett test på en liten hudfläck för att se om några biverkningar inträffar. Om du har torra och spröda hårstrån är ett koffeinschampo kanske inte det bästa valet för dig, eftersom den aktiva ingrediensen kan torka ut håret.

Vissa användare har noterat att håret blir brunt 2-3 veckor efter att ha använt ett koffeinschampo. Därför bör personer med ljust hår vara särskilt försiktiga innan de använder det.

 

Slutsats: koffein mot håravfall har viss effekt

Det blir allt vanligare med schampon som innehåller koffein i butikshyllorna. Och det är inte konstigt, eftersom ett fåtal studier lyckades bevisa koffeinets effektivitet för hårväxt plus några andra fördelar för håret och hårbotten.

Det betyder dock inte att du ska springa och köpa koffein-schampoo fortast möjligt. Håravfall orsakas av olika faktorer, så den rätta behandlingen för dig beror på den bakomliggande orsaken till ditt tunna hår.

Psst.. Du är välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri konsultation för att försöka etablera vad just dina orsaker till håravfall är.

Andra artiklar

February 2, 2023

Vad är bra mat mot håravfall?

Som du kanske redan vet kan håravfall bero på många orsaker. Även om det...

January 25, 2023

De 5 vanligaste orsakerna till håravfall

Det finns flera typer av håravfallsproblem som kan påverka människor. Här kommer...

January 17, 2023

Håravfall i skägget – vad kan man göra?

Alopecia barbae, eller skägghåravfall, är en sjukdom som gör det svårt att...